29 September 2010

Rayer@NyahMat2U Episod 4

Salam semua...



Mesti korang semua tertanya-tanya..apsal tetiba mula terus episod 4, mana dia hilangnya episod 1,2 dan 3??



Saja je nak buat gempak skit...cam citer Star Wars tu..pun start dari episod 4 gak...bukannya apa...saja nak mengenal asal usul. Jadi kita mulakan citer hari raya kali ini dengan episod ke 4.



Episod ke-4 ini bermula di pagi hari raya kedua iaitu sebelum memulakan aktiviti, kita kenalah bersarapan dulu. Jadi sarapan wajib kitaorang pagi raya kedua tak lain dan tak bukan ialah ketupat goreng.



Bagi Warga Mat Tuyu mungkin dah biasa dengar apa tu ketupat goreng. Bagi mereka yang belum pernah dengar apa itu ketupat goreng, ianya sama seperti nasi goreng juga cuma bahan utamanya ialah ketupat atau nasi impit yang dipotong kecil-kecil.Rempah & rencahnya sama seperti kita membuat nasi goreng, cuma ditambahkan dengan sedikit kuah kacang bagi menyedapkan lagi rasa masakannya. Beginilah rupanya ketupat goreng yang sedang digoreng di atas kuali. Memang sedap dan marvelous!!!



Selepas bersarapan, aktiviti seterusnya ialah menziarahi pusara orang-orang yang telah pergi lebih dahulu dari kita di Tanah Perkuburan Islam Batu 6, Bakri. Pusara pertama yang kami ziarahi ialah pusara Allahyarhamah Hajah Zainah Ahad.




Selepas itu kami menziarahi pula pusara Allahyarhamah Hasmah Ahad. Zainah & Hasmah adalah adik beradik. Hasmah meninggal dunia pada 05 Januari 1995 manakala Zainah pula pada 02 Januari 2005.




Kemudian kami terus menziarahi pusara Allahyarham Tuan Haji Muhammad Hamzah@Mat Tuyu.


Selepas itu, kami terus menuju ke pusara Allahyarhamah Hafsah bte Mukmin, ibu kepada Allahyarham Hj Muhammad bin Hamzah. Kepok yang dibuat dengan batu bata sudah tidak kelihatan kerana ditutup tanah. Untuk anak cucu yang kemudian yang ingin menziarah, lot kuburnya bernombor 4272.


Kemudian, kam terus bergerak ke belakang menuju ke pusara Allahyarhamah Hasliza bte Ahmad. Di sebelahnya pula pusara Allahyarham Adman Sharif Isa (anak Mak We) dan di sebelah tepinya pula pusara Allahyarham Abdul Hakim Matar.






Selesai menziarahi pusara keluarga, kami terus bergerak balik dan tak lama selepas kami balik ke rumah, anak saudara Pak Ngah iaitu Kak Arah & Abg Atan, anak arwah Mak Ngah Nah datang beraya di rumah kami bersama anak dan cucunya.

Nampaknya air kaler biru terus mendapat perhatian...




Kemudian pada waktu petangnya kami dikunjungi oleh anak saudara Pak Ngah iaitu saudara Amran Omar, anak Pak Long Omar.

Pak Ngah @ Busu Mamat & abangnya Pak Long Hj Omar Ismail bersama anak Pak Long, Amran Omar

Dan pada waktu malamnya pula aktiviti marhaban Keluarga Mat Tuyu di rumah Mak Long Gayah pula mengambil tempat. Gambar dan aktiviti ini boleh dilihat dalam Raya@Mat2U Family Bahagian Kedua yang akan menyusul nanti.

Nantikan episod ke berapa pula seterusnya selepas ini....Tungguuu!!!!!

Mari Berborak