30 Oktober 2009

Al-Kisah Kereta Episod 2

Kete Ford Anglia, kete ke-5 Pak Ngah (bukan gambar sebenar)

Bertemu kembali...

Nampaknya rumah dah mula bersawang...hehehe..sebelum juriblog kita juling bijik mata tengok benda yang sama aje, lebih baik cepat-cepat kita posting yang baru.

Kalau entri lepas dah cerita 3 kereta pertama Pak Ngah, entri kali ini nak cerita 3 lagi kereta milik Pak Ngah.

Kereta keempat modelnya Morris Minor (no platnya JB 2639) semula...tak tau la kenapa...tapi kete yang nie memang banyak nostalgia. Nak tau...teruskan membaca...

Nostalgia pertama, kete ke-4 Pak Ngah nie banyak insiden. insiden pertama melibatkan sedikit kemalangan la. Nak dijadikan cerita, kete nie Pak Ngah bawak pegi umah Tok Minah, kat Tedung, Melaka masa tu kalau tak silap, Mak Noor, adik Mak Cik Zizah kita kahwin. Masa tu tak silap cuti tahun baru Cina, jadi kete banyak. So Arwah atuk Mat Tuyu cam rasa tak sedap hati, so dia suruh Pok Teh (En Shaari Abd Rahman) follow la kete Pak Ngah sepanjang jalan balik ke Muar.

Nak dijadikan cerita, tiba di jambatan Muar, kete masa tu panjang dan jammed, so Pak Ngah tak berapa cekap nak imbang kete masa kat atas jembatan tu, so apa lagi kete tu menggelungsur ke belakang dan menghentam kete Pok Teh yang kebetulan memang betul2 kat belakang kitaorg. So dekat 2-3 kali la kete Pok Teh kena hentam sebelum kete Pak Ngah dapat mengimbang dan teruskan perjalanan ke umah atuk.

Kete Morris Minor, kete ke-4 Pak Ngah (bukan gambar sebenar tapi kaler memang cam kete yang sebenar...sebab kete sebenar memang kaler kuning camni)

Kisah tu tak terenti sampai situ aje..ade kisah lagi... Nak dijadikan cerita gak, pegi ke Melaka tapi lokasi yang lain di Bachang, Melaka. Masa tu kisah pergi orang kawen jugak, anak sedara pak Ngah En Amir Hj Omar. Kete nie meragam pulak kat tengah jalan. Hantar bengkel dan repair. So beberapa hari lepas tu saya dan Pak Ngah pergi la nak ambik kete ni. Tetapi malangnya tiba di tengah Bandar Melaka, kete nie meragam lagi. So saya dengan tebal muka kena lah menolak kete tu di tengah2 tengah bandar sambil memekakkan teling dengar hon kete yang lain. Rupa2nya clutch kete nie dah haus. Patut la meragam. So kena gi repair lagi kat Merlimau sambil kitaorg balik naik bas ke Muar.

Banyak betul nostalgia & kenangan di sebalik cerita kete nie. Last but not least, kete nie pun kena jual jugak.

Kereta kelima kalau tak silap modelnya Ford Anglia (MA 4842). Kalau sapa nak tau, kete nie model tahun 1960-an, saya pun baru tahu ari nie, sebab nak cari gambar kete nie dalam internet, gambarnya seperti di atas sekali. Kete ni rasanya bagus tapi biasalah kete vintage @ antik, so macam-macam ragamnya. Tak lama pastu arwah atuk Mat Tuyu meninggal...nak dijadikan cerita kalau tak silap ler kete tok abah tu kitaorg tukar dengan kete Ford Anglia tu sebab Pokde berkenan sangat dengan kete Anglia tu..hehehe.

Jadi, kereta keenam Pakngah modelnya Morris Minor atuk abah (no platnya BP 3634) warna belang merah & hitam, yang semua orang sedia maklum keretanya.

Kete BP 3634 nie pun ade kisah tersendiri. Masa tu tahun 1991 kalau tak silap. Kitaorang kalau berbelanja pergi Kedai Ah The kat Bakri Batu 6. So satu petang tu saya, Pak Ngah & Mak Ngah pergilah berbelanja kat kedai tu. Selesai berbelanja, kitaorg singgah jap kat umah atuk kat Batu 5 dan pas tu nak balik ke rumah.

On the way nak balik ke umah, Pak Ngah bawak kete laju dan boleh potong 2 treler sekali gus dan lepas potong treler tu terus laju hingga sampai kat traffic light kat simpang masuk ke Sg Abong. Kat situ Pak Ngah tak dapat nak break lalu menghentam kete Proton Saga. Pak Ngah ingat kete tu macam kete jepun boleh break emergency sekali gus, tapi kete tu pakai break angin, jadi kena tekan 2-3 kali baru boleh break, sebab tu la terus hentam kete kat depan. Habis semua barang-barang belanja tadi lintang pukang, telur setray pun pecah berderai.


Inilah kete ke-6 Pak Ngah...haa..yang nie memang gambar kete sebenar tapi orangnya tu bukan Pak Ngah tapi Allahyarham Ayahlong (diambil dari blog Pak Anjang)

Lepas daripada eksiden tu, lama gak Pak Ngah tak beli dan bawak kete. Dari kejadian itulah Mak Ngah pun fobia nak naik kete yang Pak Ngah bawak, kalau orang bawak kete laju pun dia mula bising-bising.

Tapi itu bukan alasan yang Pak Ngah tak pakai kete lagi...Nak tau kisah selanjutnya...tunggu pulak Episod 3.

22 Oktober 2009

Al-Kisahnya...Episod 1

Assalamualaikum...


Nampaknya ramai tuan umah dah mengeluh kekeringan idea untuk menulis dalam blog. Jadi blogmaster pun sedang memerah otak & tenaga memikirkan entri-entri yang menarik untuk di postingkan. Tengah layan bernostalgia, tetiba teringat satu topik yang tak kurang menarik. Nak tau apa dia, jom layannnn...zzzzzzzzzaz....


Dah agak lama tengok umah nie nak mula bersawang, jadi rasanya taknak nanti kena kutuk pulak, jadi nak bukak topik baru plak. Kalau minggu2 lepas,cerita rumah terbuka seminggu stright, jadi kali ini nak tukar topik pulak. Nanti dah reda sikit masukkan balik cerita umah terbuka lagi, sebab cerita umah terbuka nie panjang ceritanya.


Baiklah, kalau blog Mat Tuyu bercerita nostalgia di sebalik bas Len Ho, blog keluarga nie pun nak bercerita tentang kenderaan tetapi kali ini bukan bas tetapi cerita kereta pulak.


Nak dijadikan cerita oleh yang empunya cerita, sedang asyik mashyuk bernostalgia tentang bas, terkenang satu lagi kenderaan yang banyak juga meninggalkan kesan dan nostalgia di sanubari penglipur lara ini, tak lain dan tak bukan ialah kereta.


Bukannya apa, kalau sesapa masih lagi ingat, rasa-rasanya Pak Ngah lah merupakan pemegang rekod dalam keluarga Mat Tuyu yang memiliki lebih dari pada 10 buah kereta.


Kenapa......................???? Tak percaya........................???


Kalau tak percaya, bacalah nukilan penglipur lara seterusnya. Kalau sekali baca cam lirik lagu Tan Sri S.M Salim tau, Apa Nak Jadi.........Teruskan membaca.....


Kereta pertama Pak Ngah sekitar tahun 1985-86, modelnya Morris Minor, cam kete atuk abah Mat Tuyu jugak, mungkin mengambil berkat sempena kete pak mertuanya la gak. Kalau tak salah, ketenya warna biru cam gambo di bawah nie. Tapi ketenya asyik rosak maka dijualkan sudah....


Kete Morris Minor (bukan kete sebenar, gambar hiasan semata-mata)


Kereta kedua modelnya Mini Minor @ Mini Austin (no platnya JB 2731), ala cam kete Mr. Bean tu. Ketenya cam gambar di bawah. Warna navy blue, tapi masalahnya kete nie asyik overflow ajer...berasap daa...baru jalan 20 batu berasap...so, kena tendang la jugak....


Kete Mini Austin (bukan kete sebenar, gambar hiasan semata-mata)


Kereta ketiga modelnya Mazda 323 (no platnya lupa daa...) kalau tak silap ler. Warnanya blue black. Gambonya cam kat bawah tu. Kete nie jangka hayatnya lama sikit sebab takde problem. Tapi nak dijadikan cerita rupanya kete nie kete potong setelah dibelek2 oleh Arwah AyahLong. So..kena tendang la lagi...


Kete Mazda 323(bukan kete sebenar, gambar hiasan semata-mata)

Apa??? Nak tau kisah selanjutnya...hehehe,,,kena tunggu sambungannya la pulak.......Kenapa nak kena sambung???..... Sebab ceritanya belum abis dan panjang sangat daa....jadi esok lusa blog nie takde la bersawang...hehehe.

Nak tau kete apa pulak selepas nie...tunggu la sambungannya la yer....Episod 2.

17 Oktober 2009

Kunjungan Ke Rumah Terbuka Ir Mazid-Pn Enon

Assalamualaikum...

Dalam minggu ini, keluarga Mak Ngah menerima banyak jemputan rumah terbukan dari awal minggu hinggalah penutup hari raya termasuklah Hari Deepavali. Minggu ni saja dah dekat 4-5 buah rumah terbuka kami pergi, jadi tak larat la nak update semua gambar-gambar. Mana-mana yang berkenaan kami masukkan dalam blog, yang lain tu simpan je la untuk kenangan sendiri.

Entri kali ini ialah gambar-gambar sekitar rumah terbuka Ir. Mazid & Puan Enon kita pada Khamis malam Jumaat lepas, 15 Oktober 2009. Menunya special, nasi Bukhari. Nak tau apa yag kami laporkan sila lah tengok gambar-gambar ini :

Kemeriahan ketika majlis berlangsung, khemah tema biru air laut, sama dengan pakaian tuan rumah jugak...

Inilah menunya..special tau..nasi bukhari, ayam masak black pepper, ader kambing kuzi dan ada papadom dan puding dadih (tiada dalam gambar)

Kelihatan Pokde sampai membetulkan cermin mata. mungkin sebab terlalu sedap, sampai cermin mata nak tertanggal tu.. Kelihatan juga Pak Ngah, Mokde, Mak Ngah, Long Gayah & Siti Chah

Aksi Roslan & Abg Nyai dengan papadom mereka sambil Rafisya ketawa sedang disuap oleh emaknya, Mazuin

Kesibukan tuan rumah memang tak dapat dinafikan, ke hulu kehilir aje melayan tetamu

Mem besar nie pun nampaknya sibuk, sampai tak perasan orang ambil gambarnya

Haa...ini dia blogger tegar sedang menjamu selera bersama suami tercinta... Blogger tegar ni lewat skit datang sebab tu tak sempat nak snap gambo...takpe, kita org tolong snapkan...

Ini antara lauk pauk yang disediakan, nampaknya cam licin licau dikejakan tetamu

Wah, wah, wah..pebenda la mak-mak dara nie tengah gosip yer...ada gosip sensasi ker?? Citer skit...

14 Oktober 2009

Beraya Di Rumah Terbuka En Latif-Pn Suzana

Assalamualaikum dan salam bahagia,

Nampaknya laman blog nie dah bersawang skit, maklumlah tuan empunya blog nie kena jaga dua blog sekaligus. Jadi paham-paham aje la. Sana nak kejor, sini nak kejor..sampai tak terkejor-kejor. Mana yang sempat update tu nasib la yer.

Oeh sebab entri ini lebih menjurus kepada aktiviti keluarga, maka dipostingkan le kat laman blog nie. Kalau yang melibatkan semua, baru la gi posting kat blog utama di sana.

Jadinya inilah sedikit bingkisan yang sempat dirakamkan semasa mengunjungi rumah terbuka En Latif & Puan Suzana. Esok ader lagi umah terbuka...jadi nantikan entri seterusnya esok...nak masuk tido la...dah malam nie...

Tiga orang kuat sedang dodok berbual

Tuan rumah tengah dodok merenung orang menyanyi

Pokde nampaknya rancak yer menyanyi lagu Pop Yeh Yeh

Antara hadirin yang hadir, kelihatan Mak Ton, Makcik & Mak Long

Pak Ngah & Mak Ngah bersama Kak Noli & Maklong Gayah..makan per tu...

Ewah...siap peace lagi dua beranak nie yer

Si kecik sedang khusyuk bermarhaban

Sedang bersantai-santai kot...

Empat dara duduk di atas kerusi sofa...apa la yang dibualkan tu yer...

06 Oktober 2009

Keluarga Mak Ngah Di Majlis Perkahwinan Mashitah-Syed

Kelihatan Pak Ngah duduk bersama-sama hadirin yang lain

Mak Ngah, menantunya Ita & geng baju belang rimau sedang berborak..ntah apa yang diborakkan tu...


Pak Ngah sedang duduk bersandar...sambil di backup oleh Mr. Nyai

Pak Ngah pakai kain dan bertongkat..maklumlah dah uzur sikit.. tapi masih kuat semangat


Mak Ngah duduk di bawah pokok dengan jemputan..tak kenal la sapa tu...

Mari Berborak