30 Oktober 2009

Al-Kisah Kereta Episod 2

Kete Ford Anglia, kete ke-5 Pak Ngah (bukan gambar sebenar)

Bertemu kembali...

Nampaknya rumah dah mula bersawang...hehehe..sebelum juriblog kita juling bijik mata tengok benda yang sama aje, lebih baik cepat-cepat kita posting yang baru.

Kalau entri lepas dah cerita 3 kereta pertama Pak Ngah, entri kali ini nak cerita 3 lagi kereta milik Pak Ngah.

Kereta keempat modelnya Morris Minor (no platnya JB 2639) semula...tak tau la kenapa...tapi kete yang nie memang banyak nostalgia. Nak tau...teruskan membaca...

Nostalgia pertama, kete ke-4 Pak Ngah nie banyak insiden. insiden pertama melibatkan sedikit kemalangan la. Nak dijadikan cerita, kete nie Pak Ngah bawak pegi umah Tok Minah, kat Tedung, Melaka masa tu kalau tak silap, Mak Noor, adik Mak Cik Zizah kita kahwin. Masa tu tak silap cuti tahun baru Cina, jadi kete banyak. So Arwah atuk Mat Tuyu cam rasa tak sedap hati, so dia suruh Pok Teh (En Shaari Abd Rahman) follow la kete Pak Ngah sepanjang jalan balik ke Muar.

Nak dijadikan cerita, tiba di jambatan Muar, kete masa tu panjang dan jammed, so Pak Ngah tak berapa cekap nak imbang kete masa kat atas jembatan tu, so apa lagi kete tu menggelungsur ke belakang dan menghentam kete Pok Teh yang kebetulan memang betul2 kat belakang kitaorg. So dekat 2-3 kali la kete Pok Teh kena hentam sebelum kete Pak Ngah dapat mengimbang dan teruskan perjalanan ke umah atuk.

Kete Morris Minor, kete ke-4 Pak Ngah (bukan gambar sebenar tapi kaler memang cam kete yang sebenar...sebab kete sebenar memang kaler kuning camni)

Kisah tu tak terenti sampai situ aje..ade kisah lagi... Nak dijadikan cerita gak, pegi ke Melaka tapi lokasi yang lain di Bachang, Melaka. Masa tu kisah pergi orang kawen jugak, anak sedara pak Ngah En Amir Hj Omar. Kete nie meragam pulak kat tengah jalan. Hantar bengkel dan repair. So beberapa hari lepas tu saya dan Pak Ngah pergi la nak ambik kete ni. Tetapi malangnya tiba di tengah Bandar Melaka, kete nie meragam lagi. So saya dengan tebal muka kena lah menolak kete tu di tengah2 tengah bandar sambil memekakkan teling dengar hon kete yang lain. Rupa2nya clutch kete nie dah haus. Patut la meragam. So kena gi repair lagi kat Merlimau sambil kitaorg balik naik bas ke Muar.

Banyak betul nostalgia & kenangan di sebalik cerita kete nie. Last but not least, kete nie pun kena jual jugak.

Kereta kelima kalau tak silap modelnya Ford Anglia (MA 4842). Kalau sapa nak tau, kete nie model tahun 1960-an, saya pun baru tahu ari nie, sebab nak cari gambar kete nie dalam internet, gambarnya seperti di atas sekali. Kete ni rasanya bagus tapi biasalah kete vintage @ antik, so macam-macam ragamnya. Tak lama pastu arwah atuk Mat Tuyu meninggal...nak dijadikan cerita kalau tak silap ler kete tok abah tu kitaorg tukar dengan kete Ford Anglia tu sebab Pokde berkenan sangat dengan kete Anglia tu..hehehe.

Jadi, kereta keenam Pakngah modelnya Morris Minor atuk abah (no platnya BP 3634) warna belang merah & hitam, yang semua orang sedia maklum keretanya.

Kete BP 3634 nie pun ade kisah tersendiri. Masa tu tahun 1991 kalau tak silap. Kitaorang kalau berbelanja pergi Kedai Ah The kat Bakri Batu 6. So satu petang tu saya, Pak Ngah & Mak Ngah pergilah berbelanja kat kedai tu. Selesai berbelanja, kitaorg singgah jap kat umah atuk kat Batu 5 dan pas tu nak balik ke rumah.

On the way nak balik ke umah, Pak Ngah bawak kete laju dan boleh potong 2 treler sekali gus dan lepas potong treler tu terus laju hingga sampai kat traffic light kat simpang masuk ke Sg Abong. Kat situ Pak Ngah tak dapat nak break lalu menghentam kete Proton Saga. Pak Ngah ingat kete tu macam kete jepun boleh break emergency sekali gus, tapi kete tu pakai break angin, jadi kena tekan 2-3 kali baru boleh break, sebab tu la terus hentam kete kat depan. Habis semua barang-barang belanja tadi lintang pukang, telur setray pun pecah berderai.


Inilah kete ke-6 Pak Ngah...haa..yang nie memang gambar kete sebenar tapi orangnya tu bukan Pak Ngah tapi Allahyarham Ayahlong (diambil dari blog Pak Anjang)

Lepas daripada eksiden tu, lama gak Pak Ngah tak beli dan bawak kete. Dari kejadian itulah Mak Ngah pun fobia nak naik kete yang Pak Ngah bawak, kalau orang bawak kete laju pun dia mula bising-bising.

Tapi itu bukan alasan yang Pak Ngah tak pakai kete lagi...Nak tau kisah selanjutnya...tunggu pulak Episod 3.

Tiada ulasan:

Mari Berborak